Rosa Elefanter

pink_elephant_cartoon2_60748907_190283609Du har säkert hört talas om uttrycket att det finns en flodhäst eller rosa elefant i rummet, ett uttryck som menar att det finns något stort konstigt där som ingen vill se eller tala om. Oftast handlar det om alkoholproblem eller andra missbruksproblem.

Själv växte jag upp i en familj där vi nog alla var Rosa Elefanter.
Det var jag, min pappa och hans föräldrar – ett sammelsurium av medberoende, alkoholism, manipulativt beteende och en del depression.
Det har tagit mig många år att skala bort det mesta av den rosa elefanten, och idag är det nog bara en del rosa prickar kvar av medberoende och tröstätande.

shh_finns_det_elefant_i_rummetIdag fick jag ett telefonsamtal som berättade att en i min närhet hade blivit utsatt för en gapande, hotande, hatiskt förnedrande, skrikande elakheter, Stor Rosa Elefant, där tillflyktsorten fick bli att låsa in sig på toaletten. Och det gör så ont i mitt hjärta! Så ont att det finns så många därute som blir utsatta för sådana här saker.

Till den Rosa Elefanten skickar jag INTE mina tankar, mina känslor eller förhoppningar, för en alkoholists ego behöver aldrig få mer uppmärksamhet, det är bara som att kasta bensin på elden. Istället skickar jag all min kärlek, förståelse och healing till alla som finns runt omkring en Rosa Elefant.
Till alla i familj och bekantskapskrets som tyvärr ingår i medberoendekretsen – ofta utan att de själva är medvetna om hur illa ställt det faktiskt är – skickar jag mina tankar och förhoppningar om att de ska kunna se klart vad som pågår.

elefanten-i-rummetMedberoendesjukdomen är allvarlig. Den är lömsk och för de flesta osynlig vilket bara gör den farligare. Däremot ser vi som varit där och kommit loss den mycket tydligt, men när vi försöker varna för den tycker många att vi bara överdriver.

Vi som varit där ser, förnekelsen, skyddandet, överslätandet, maktspelet, manipulerandet, lögnerna, skammen och sorgen, allt detta som den närstående tar till för att klara av den svåra situationen.

Snälla! Alla ni som har en rosa elefant i er närhet, sluta upp med alla dessa saker. Sluta skyla över, förklara, hjälpa till, ta hand om, tjata, böna och be om ändring!

Det fungerar aldrig! En rosa elefant/alkoholist/missbrukare vill inte ändra sig, vill inte bättra sig förrän situationen blir ännu svårare. Hur svårt och hemskt vi utanför än tycker det är, har de det ”alldeles för bra” i sitt beteende för att vilja bli av med alla bieffekter av missbruket. De får så mycket hjälp att skyla över, de får så mycket uppmärksamhet med tjat och böner, de får så mycket ”tycka synd om”, medkänsla och kärlek att de blir ”berusade” på även detta.

elefanten+i+rummetDet bästa du kan göra är att hjälpa den rosa elefanten med att få ta konsekvenserna av ALLA sina handlingar, inte mildra någonting, inte rätta till något.
Ju svårare det blir, desto fortare kanske den rosa elefanten förstår att det finns ett problem som måste tas itu med. Den Rosa Elefanten behöver hjälp! Men först måste vi låta den synas, synas för det den är!

Tycker du jag överdriver? Visst får du tycka det, men jag ber dig bara om en sak i så fall. Läs lite mer om medberoende och missbruk, fundera lite och ge idéerna en chans. Det brukar sägas att ca 1 miljon människor här i Sverige är anhöriga till en missbrukare, det är rätt många, och alla dessa människor utsätts för medberoendeproblematiken. Själv tror jag det är ännu fler än så.

Bra läsning:
Al-anon.a.se
Anhörigjouren
Beroendet.se
Medberoende test, Expressen
Anonymaalkoholister.se

En kille som heter Tommy Hellsten har skrivit flera bra böcker om detta och närliggande ämnen, jag rekommenderar varmt hans ”Flodhästen i vardagsrummet”, den har hjälpt mig att förstå många saker. Finns som pocket för runt 50-60:-.

/T

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Om thorgun

Det blir rätt många intressen när man tänker efter. Maten vi äter, trädgården vi odlar, fotografering förstås, sömnad och kreativt skapande, olika vetenskaper, och sist men inte minst STJÄRNOR.
Det här inlägget postades i Nästan nutid och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s